Er du gået glip af muligheder, fordi du var ikke i gang med dit netværksopbygning?

Opbygning og brug af dit netværk kan virke grænseoverskridende, især når det involverer at kontakte folk, du ikke kender personligt. Nogle gange kan det føles som om, du udnytter eller presser dig på, men det er vigtigt at forstå, at netværk er en værdifuld ressource, især når du søger job. Og husk der sidder også bare et helt almindeligt menneske på den anden side af skærmen – som sikkert også har været, eller en gang kommer, i din situation. 

Netværkets afgørende rolle

Mange har hørt historier om, hvordan ens netværk har været afgørende for at sikre et job, og undersøgelser viser, at det ofte er dit netværks netværk, der spiller en afgørende rolle i jobansættelser. I en måling fra 2017 havde 51% af danskerne hjulpet en i deres netværk med at få et job1. Og i 2018 viste en rekrutteringsanalyse, at 58% af offentlige og private virksomheder brugte deres netværk, da de rekrutterede og ansatte medarbejdere2

Der er tre typer netværk at overveje:  

  • Det sociale netværk (venner, familie, bekendte) 
  • Det faglige netværk (arbejde, studie)  
  • Dit netværks netværk 

LinkedIn kan være en platform du kan benytte til at samle dine forskellige netværk ét sted, måske du allerede er i gang. LinkedIn gør det nemt at holde din professionelle profil opdateret og deltage i relevante samtaler. 

Gå i gang – allerede i studietiden

Gå i gang allerede når du starter på studiet med at få oprettet en LinkedIn profil, det er vores bedste råd, da denne platform som sagt er et overskueligt sted at starte med at bygge dit netværk op på, og det skal nok vise sig at være brugbart senere hen. Når du så har fået gang i din profil og er startet på studiet, så tilføj allerede med det samme dine studiekammerater og undervisere, præcis på samme måde som, når i skal være venner på Facebook.  

Brug af netværk som jobsøgende

Hvis du er jobsøgende, så tøv ikke med at informere dit netværk. Det kan føles grænseoverskridende i starten, men at vise din interesse og klarhed over for dit netværk kan åbne døre til muligheder, du måske ikke engang er klar over. Det kan for eksempel være gennem LinkedIns eget banner på profilbilledet, der viser at du er “open to work”. Eller du kan lave et opslag omkring din nuværende “titel” som jobsøgende, og bede dit netværk om at holde øjne og øre åbne efter muligheder, som kunne falde din vej.  

Netværksopbygning er en langvarig proces, men husk at ved at pleje og udvide dit netværk, er du med til at skabe muligheder for fremtidig succes. Så træd op på stolen, vis dit netværk, at du er klar, og lad det hjælpe dig med at nå dine karrieremål.

Følg NGIN på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/17953364/admin/feed/posts/

  1. https://ftfa.dk/vi-tilbyder/alt-om-jobsogning-og-jobsamtalen/netvaerk-dig-til-et-job/ ↩︎
  2. https://ballisager.com/blog/saadan-bruger-du-dit-netvaerk ↩︎