TIPS TIL DEN NYUDDANNEDE

Tips til den nyuddannede, som lige har landet sit første job.

Som nyuddannet, der lige har landet sit første arbejde, er der mange spørgsmål der nager. Hvordan skal jeg forhandle løn? Hvad tjener andre inden for mit felt? Og hvordan får jeg et godt forhold til mine nye kolleger? Hvilke netværk kan jeg blive en del af, og hvad kan jeg gøre for at blive klogere?  

Når du starter nyt job, er der mange nye ting, du skal kunne, forstå og omstille dig til. NGIN giver dig vores bedste råd til en fed start på arbejdsmarkedet.  

Den første lønforhandling

Lønforhandlingen kan virke skræmmende og det kan være svært at forlange sit værd, især hvis man lige er startet. Til dette har IDA, fagforening og A-kasse, en række gode råd til, hvordan du som ingeniør, naturvidenskabelig-, IT- eller teknisk nyuddannet gøre sig klar til lønforhandlingen. For mere læs her.  

 

Efteruddannelse

Som nyuddannet er der meget man skal vende sig til; det nye arbejde, nye kollegaer og en helt ny hverdag. Det første arbejde er din mulighed for at udvikle dig på en helt ny måde end da du var på skolebænken. Det er derfor en rigtig god idé at lægge din tid, energi og fokus på din dygtiggørelse.  

Når du har fundet fodfæste i dit job, vil du også opdage, hvilke opgaver du synes er fedest og hvilke du gerne vil blive bedre til. Når du finder noget, du gerne vil blive bedre til (eller noget du gerne vil væk fra), kan efteruddannelse være en rigtig god idé. En god arbejdsgiver er altid interesseret i, at du kontinuerligt bliver dygtigere, så du kan skabe mere værdi for virksomheden og har lyst til at blive i jobbet.  

Her er tre gode grunde til at overveje efteruddannelse som nyuddannet: 

  1. Du viser din chef, at du er målrettet og ambitiøs – på virksomhedens og dine vegne.  
    Du kan sagtens være motiveret for at efteruddanne dig. Dette kan både være på vegne af dine egen karriereambitioner, men også på vegne at dine muligheder i den virksomhed du arbejder i. Det at efteruddanne dig skaber muligheder for dig, men også den virksomhed du arbejder for. Din chef vil nemlig også kunne se en pointe i det og vil måske endda blive imponeret over dit engagement.
  2. Du tager ansvar for din trivsel og udvikling.  
    Selvom du er ny i jobbet, kan du sagtens trænge til forandring – også bare for en stund. Det at tage et kursus kan give dig et afbræk fra hverdagen og give dig følelsen og muligheden for at udvikle sig og tage ansvar for din trivsel og udvikling. Det er vigtigt hele vejen igennem din karriere, også når den først lige er begyndt.
  3. Du kan skræddersy din karriere “as you go”.  
    Du udvikler dig, dygtiggør dig og finder løbende ud af, hvad du gerne vil med dit arbejdsliv. Dette stopper ikke bare når du bliver færdiguddannet. Du vil undervejs gennem dit arbejdsliv opdage, at du gerne vil prøve nye ting af og det er dit ansvar at flytte dig derhen, hvor du gerne vil. Den gode start. 

Netværket

Som nyuddannet vil du typisk få et arbejde sammen med en masse kolleger, der har været på arbejdsmarkedet i mange år og som allerede har dannet relationer inden i virksomheden. Flere oplever at de, foruden alle de nye indtryk, også er lidt alene med følelse af at være ny. Alle kender følelsen af at skulle ‘bryde isen’ på en ny arbejdsplads og det føles ikke altid nemt. MEN HUSK. Alle har været nye på en arbejdsplads og det er ikke i nogens interesse at nogen holdes uden for. SÅ det at du tager det første skridt og siger ‘hej’ eller bare smiler og spørger, hvordan folks dag har været, gør en verden til forskel. Det starter i det små.  

Tro på dig selv

Det virker måske PLAT, men det er sandt. Din arbejdsgiver har valgt dig, fordi han eller hun har set en værdi i dig. Så du skal også selv se værdien i dig selv.  

Har du ikke landet dit første arbejde?

Hvis du er nyuddannet eller snart bliver det og leder efter dit første job, så kan vi i NGIN hjælpe!
Indsendt dit CV i vores CV-database, så kan vi hjælpe dig med at bygge brug mellem dig og arbejdsmarkedet og derved lande dig dit første arbejde. Dette er gratis og uforpligtende (og spamfrit).