Industriel 3D-print event

i samarbejde med Teknologisk Institut

NGIN EVENT

D. 28 september kunne alle 3D-nysgerrige deltage i NGINs event om industriel 3D-print, som blev afholdt i samarbejde med Teknologisk Institut. Under eventet lyttede de mange deltagere et spændende og fyldestgørende foredrag om 3D-print teknologier, samt fik en rundvisning i Teknologisk Instituts produktionslokaler. Her kunne deltagerne bl.a. se SLS og SLM-maskiner i anvendelse. De blev ligeledes præsenteret for en række cases fra forskellige industrier samt demo-emner derfra. Alt var med til at give deltagerne indblik i industriel 3D-print anno 2022 og den rolle, teknologien vil spille i fremtiden.

Hvad er 3D-print?

3D-print er en additiv fremstillingsproces, hvor tredimensionelle objekter bliver fremstillet ved hjælp af et computerskabt design. Dette foregår ved at mange lag af materiale bygges op for at skabe en 3D-del. Dette er således det modsatte af en subtraktiv fremstillingsproces, hvor det endelige design er skåret fra en større blok af materiale. Som resultat af disse teknologier skaber 3D-print mindre materialespild end andre fremstillingsteknologier. 3D-print er derfor yderst relevant for samtiden og fremtiden, hvori der forsøges at gå alternative veje, der ikke lægger yderligere pres på miljøet og de tilgængelige ressourcer. Derudover er 3D-print særdeles perfekt egnet til at skabe komplekse, skræddersyede emner, hvilket gør den ideel til hurtig prototyping 

Hvad er 3D-prints rolle i fremtiden?

Grundet en eksponentiel teknologisk udvikling, bliver der i disse år spekuleret en del over, hvad den næste, nyeste teknologi bliver og hvilke potentielle forandringer, det kan føre med sig. Det ved man i de største danske industrivirksomheder, og man ved det inden for fagblade. Der bliver således i højere grad sat fokus på, hvad den nyeste teknologi vil kunne fører til – herunder udviklingen af 3D-print. 

De nyeste teknologier vil med tiden komme til at forandre den måde, vi arbejder på. Det vil 3D-print teknologierne også. Det er dog svært at vide, hvordan den nyeste teknologi konkret vil blive implementeret og dermed ændre markedet. Men ét er sikkert. Den nye teknologi vil påvirke virksomheders traditionelle fremgangsmåder. Og det gør den allerede.

Traditionelt set er der blevet benyttet plastik til fremstillingen af 3D-objekter. Men i dag rummer 3D-print langt flere muligheder. Dette gælder både i forhold til anvendelse af de printede elementer, men også materialet benyttet i fremstillingsprocessen. Byggebranchen er bl.a. begyndt at printe hele betonelementer til bygninger, og i medicinalindustrien arbejdes der med at printe implantater eller elementer i levende væv. De mest normale printmaterialer er dog plastik, metal, gips og resin (epoxy). 

Brian Lykke Christensen, konsulent for Teknologisk Institut, har arbejdet inden for branchen i en lang årrække og har til NGINs 3D-event givet indsigt i, hvilken rolle 3D-print har og til få i fremtiden. Han siger først og fremmest:

 

Ifølge Brian har 3D-print gennem det seneste årti udviklet sig til at være en teknologi, som alle hardware udviklere skal tage seriøst og indtænke ind i udviklingsprocessen af nye produkter og maskiner. Han uddyber ved bl.a. at fortælle mere om de mange nye materialer og hvad nutidens 3D-print byder på. Det står klart, at 3D-print er en fremstillingsteknologi med mange spændende år i vente.

 

Teknologisk Institut

Teknologisk Institut tilbyder en række ydelser, tager del i større projekter og tilbyder en række spændende kurser. Alt som er med til at udvikle, anvende og formidle forsknings- og teknologibaseret viden til gavn for det danske erhvervsliv.  

Det står klart overfor Partner og Co-founder Lasse W. Korsholm, at det ikke er sidste gang at NGIN kommer til at lave et samarbejde med Teknologisk Institut.

Hvad sagde deltagerne om eventet?

Find os

Åbogade 15, 2. sal.,
8200 Aarhus N

Følg os